perjantai 22. kesäkuuta 2012

Minä ja satakieliJoku aika sitten ihastelin Helsinkiä mereltä. Tänään juhannusaattona pieni maailmani on samanlainen. Aamuaurinko heittelee timantteja tyynenä lepäävään mereen. Ilma on kuin lämmintä pumpulia. Kuin niittyvillaa.

Autojen murina on heikentynyt lähes olemattomiin, kadut tyhjentyneet.

Pesimätön satakieli heläytteli ja rummutti neidonkutsuja aamuyön tunteina. Vielä sillä on yritystä, jospa vaikka juhannusheilan saisi laulullaan houkutelluksi. Se on vaihtanut paikkaa, kun alkukesän 100 desibelin huiluilu on vaimentunut. Tai sitten sillä on jo ääni käheänä. Minäkin laulan, hyräilen, vaan heilaa en laulullani tavoittele. Hyräilen sydämen kyllyydestä. Tästä hetkestä.

Yhdessä satakielen kanssa olen viettänyt aamutunteja. Sen joka vielä jaksaa laulaa.  Katsellut heräävää kaupunkia. Aistinut piharuusujen, sireenien, koivujen tuoksun, jotka vieno tuuli pelmauttaa aamuuni. Makustellut parvekkeen yrttitarhaa. Tuntenut meren läheisyyden.  Aamut ovat ihan parhaita. Aamulla olen aina uusi. Aamulla näen asiat paremmin kuin eilen, kirkkain silmin.  Parempana. Jaksan olla minä. Itseni.

Aamulla minussa on rauha. Ihana lempeä rauha. Kivut ovat poissa. Uudet asiat kimpoavat mieleeni. Täyttävät pääni ajatuslokerot, järjestäytyvät. Isot edessä, pienet takana. Tänä aamuna minä ajattelen vain pienesti. Pieniä asioita. Annan raikkaan hiljaisen aamutuulen viedä isot asiat mennessään. Merten taakse. Kauas.

Kirkuvat lokit pyyhältävät ohitseni, kiertelevät, kaartelevat. Höpöttävät keskenään kuin mammat torin vilskeessä.  Välillä aurinko valkaisee ne melkein näkymättömäksi. Tämän kesän pääskysjoukkokin on vauhdissa. Yönsinisinä syöksähtelevät ristiin rastiin ylös alas, kirskuvat ja kikattavat. Tanssivat vimmattua juhannustanssia, taukoamatta. Napsivat jokaisen eteensä sattuvan hyönteisen.

Ajattelen kukkaisajatuksia. Värillisiä ajatuksia. Päätän toteuttaa yhden pienen ajatuksen. Menen torille ostamaan itselleni juhannuskukan. Tai kaksi. Tai monenmonta.

En anna minkään häiritä tätä suloista aamuhetkeä itseni kanssa. Tämä on minun aamuni. Minä hengitän.


- kiiris -


22 kommenttia:

 1. Eikö ole jännää, että kun tulee vähän vanhemmaksi, alkavat aamut olla parasta aikaa. Nuorena oli aamulla tokkurassa puoliin päiviin, mutta nyt herään "ihmisten aikaan" ja nautin aamusta kuten sinäkin. Uusia ideoita syntyy ja mieli on virkeä.
  Nyt tuntuu hyvältä, kun sain ratkaistua tuon lukijakuvamysteerini. Pakko oli poistaa vanhat, ennen kuin sain uuden ladattua. Nyt olen taas lukijasi.
  Oikein hyvää ja leppoisaa juhannusta sinulle. Menemme ystävien luo illaksi, mutta ei enää jaksa riehuta, ihaillaan luontoa ja ollaan yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauhaisissa merkeissä täälläkin, huomenna yhtä päivää vanhempana :)

   Oikein mukavaa juhannusta sinulle Uuna!

   Huomasinkin, että uusi lukijakuvasi on ilmestynyt!

   Poista
 2. Päivä on Aamusta Parhain...!
  Hyvää ja Rauhaisaa Keskikesän Juhlaa..

  VastaaPoista
 3. Tunnistan tuon Täydellisen Onnen ja Rauhan Tunteen, joka valtaa mielen aina joskus! Ne ovat ihania hetkiä. Mukavaa Juhannusta!

  VastaaPoista
 4. Tästä tuli mitä parhain mieli. Aamuihminen minäkin ja nyt on kiirus mennä toteuttamaan yksi oma ajatukseni ennenkuin puolipäivä koittaa :) Satakielen sulosointuja Juhannukseesi!
  ps. toivottavasti ostit kukkia monta... tai sitten ehkä vain juuri vain sen yhden oikean

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulle sinne merten taakse täältä lähtee satakielen sulosoinnut hyvän mielen kera!

   Poista
 5. Haluat tai et, tulen tekstiisi mukaan ammentamaan tuota kaikkea itseeni ja nauttimaan rauhasta sisälläni. Vaikka onkin kysymyksiä miksi, miksi, niin painan ne taka-alalle näinä suvipäivinä.

  Kiitos tekstistäsi, nyt on parempi.
  Hyvää Juhannusta Sinulle Kiiris :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa saada sinut mukaan, nautitaan täysillä. Siirtolapuutarhan muurahaisenkokoiset ihmiset rakentavat juhannuskokkoa. Illalla katselen sen loimotusta.
   Kiitos ystäväni.

   Poista
 6. Hianosti laitettu. Peikko oikein ihailee. On hyvä huomata miten pienistä asoista ilo rakennetaan :) Paljon lauluja sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Peikkokulta. Luulen, että laulan muutaman laulun peikkometsään asti, lämpöisin sävelin. Kuuletko?
   On hyvä välillä huomata miten paljon ihmisellä onkaan hyviä pieniä asioita.

   Poista
 7. Aamun hetki kullan kallis...kaunis rauhallinen kesäaamu.
  Oikein Mukavaa Juhannusaikaa.!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautimme siitä, sirpa. Mukavia hetkiä sinullekin.

   Poista
 8. Aamuhetket ovat suosikkejani! Minusta on ihanaa,kun kaupunki tyhjenee.Muistan kun tulin takaisin Suomeen ensimmäistä kertaa täällä asuttuani,juuri juhannuksena,ja olin ihan ällistynyt kun kaupunki oli niin tyhjä.Tosin viime vuosina monet viettävät juhannusta kaupungissakin(yleensä olen aina juhannuksena Helsingissä,tänä vuonna en). Oikein rauhallisen hiljaista juhannusta Kiiris!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulle samoin. En tiedä vietetäänkö siellä juhannusta, mutta ihania kesäpäiviä ja leppoisaa oloa toivotan.

   Poista
 9. Kauniisti pohdit aamun merkitystä sinulle. Itse en ole aamu-uninen, mutta parhaat energialataukset saan kuitenkin illalla ja yömyöhään (milloin oikein nukun.. :)

  Juhannus on ihanaa aikaa kaupungissa, sen hiljaisuuden kuulee ja aistii. Esim. eilen iltapäivällä kävelin siskoni luo viettämään juhannusta. Vartin kävely oli outoa korville, ei kuulunut mitään. Ja siellä takapihan terassilla paransimme maailmaamme, muistelimme menneitä yhteisiä aikoja, kuuntelimme lintuja ja nauroimme paljon. Oli hyvä juhannus, vaikkei kokkoja näkynyt. Taisin kävellä takaisin kotiin puolenyön jälkeen, edelleen autiossa "kaupungissa".

  Oikein hyvää Juhannuspäivää Sinulle, Kiiris.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siis aamunkukkuja ja illankukkuja! Kaupunki edelleenkin hiljainen, rauhainen. Se on harvinaista herkkua.

   Hyvää tätä päivää, orvokki.

   Poista
 10. Ihanan rauhallinen tunnelma kuvassasi ja tekstissäsi. Juuri noin on hyvä. Saa nauttia kaikessa rauhassa varhaisesta aamusta, nauttia hiljaisuudesta ja ajasta ... olla vaan. Juuri noita hetkiä haluaa tallentaa syvälle sielun sopukoihin ja noita hetkiä on mukava muistella.
  Kyllä luonto on aivan ihmeellinen voimanlähde niille jotka sen ovat löytäneet.

  Oikein ihanaa Juhannuksen jatkoa sinulle "Kiiris".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin monasti hämmästellyt miten paljon luontoa, sen ääniä, tuoksuja onkaan tässä kapungin keskustan laidalla. Onneksi!

   Nyt on harmaata ja sateista, mutta olkoon, en välitä:)

   Poista
 11. Kipu on kaverini ja ystäväni ja pelko sisareni, mutta juhannustunnelmaa ei voita mikään. Minä kiitän..

  VastaaPoista