lauantai 28. tammikuuta 2012

Kiirepakolainen kanalassa: saako olla aitoja vapaan kanan munia?Kauan.. kauan... kauan sitten... Niiltä ajoilta, kun kanat vielä juoksivat vapaana ja tonkivat maata, että heinikko pöllysi.  Kun munat eivät maistuneet kalalle. Kun keltuainen oli aidosti keltainen.  Kun pikkutipuset eivät kasvaneet muutamassa viikossa grillauskuntoon. Kun kukko piti kanansa kurissa ja herätti aamuisin talonväen askareilleen. Kun innokkaasti munivien kanojen munia vietiin lähikauppaan myyntiin. Korissa, sievästi pakattuna. Kun kanat viettivät ansaitsemaansa munimistaukoa silmät ummessa, orsilla nuokkuen, vatsat pullollaan herkullisia siemeniä.

Niinpä niin!  Those were the Days....

Ostin eilen marketista nykyajan ns. "vapaan kanan munia", joissa ei ollut mitään makua, paitsi tympeä kalan maku. Pidän kyllä kalan mausta, mutta silti: muna munana ja kala kalana! Haluan itse päättää syönkö munavoileipää vai munasillivoileipää!36 kommenttia:

 1. Vaan eipä taida olla paluuta entiseen....

  VastaaPoista
 2. Suloinen kuva.

  Olen kaupunkilainen, meillä on aina ostettu kananmunat kaupasta, en muista, maistuivatko ennen erilaisilta. Inhosin nimittäin kananmunia lapsena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupunkilainen minäkin olen, mutta vietin lapsuuden kesät maalla. Ja kyllä munat maistuivat silloin paremmilta... muistaakseni :DD

   Poista
 3. Oi niitä aikoja. Oikean kananmunan maku on vielä tallessa jossain aivojen sopukassa. Mutta tiedätkö mitä Kiirulainen? Meillä on neljä kissaa, koira ja laskematon määrä mettisiä kotiruokinnassa. Vielä tekee mieli muuatta kanaa ja kukkoa, eikä ole suuri ihme, vaikka niitä vielä olisi nokkimassa pihallamme. Mies on innostunut laittamaan muutaman kanan, paikkakin on katsottuna :-) Jos näin käy, voit tulla ostamaan vapaankanan munia ;-DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos minä asuisin torpalla, niin kyllä, pihalla juoksisi kanoja ja kukko tunkiolla.
   Kyllä teillekin mainiosti vielä kanat passaisivat:D

   Poista
 4. Ihana kuva ja erinomainen kirjoitus! Siinä oli asiaa ja loppulause kruunasi kaiken sillimunavoileivällä.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin nuo lapsuuden kesäkuvat muistoineen ovat kivoja! Ja kiitos!!!!!

   Poista
 5. Ihana kuva sinusta!!!

  Niinpä, mistähän saisi oikein kunnon vapaan kanan munia. Eipä taida enää mistään löytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irmastiina.
   Minäkin luulen, ettei niitä enää löydy. Jokapuolella on vaan suuria tehokanaloita!

   Poista
 6. Ihana kuva ja tuo minullekkin muistoja omasta lapsuudestani! Kiitos! Tuntuu hyvältä!

  VastaaPoista
 7. Pahin maku munassa on ollut silakan maku, yök.
  Onnelliselta näytät kanojen seurassa. Mukavia muistoja nämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, se on yök!
   Olin lapsena huomattavasti vilkkaampi kuin nykyään, milloin utareita kiskomassa, milloin kanalassa:D

   Poista
 8. No harmi,ovat saaneet tiput kala-aterioita...
  Ihana kuva sinusta pienenä kanojen seurana. Vierailtuani tehokanalassa parisen vuotta sitten olen siirtynyt vapaisiin ja luomukananmuniin.En ainakaan ole huomannut kalanmakua niissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy ehkä mennä hallista katsastamaan, josko sieltä löytyisi....

   Poista
 9. Ihana elämänmakuinen kuva. Ja ajankohtainen tänä päivänä, kun tehotuotanto ja tehotalous jyllää, ihminen on ahne ja haluaa voittoa välittämättä eettisistä näkökohdista... Minä rakastan kanoja! Olen haaveillut, että voisin ottaa pihalle pari kanaa, mutta ei taida onnistua, monta muttaa on matkassa. Kaupasta ostan aina vapaan, onnellisen tai lattiakanala-munia. Vaikka sitten maksaa enemmän, mutta sen olen velkaa ihmisenä luonnolle, eläimille, kaikelle. Eikä nekään vielä mitään eettisiä munia ole, mutta monesta pahasta se vähemmin paha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta haastelet Roz. Raha se jyllää joka paikassa, kun tänään pitää saada enemmän kuin eilen ja huomenna vielä enemmän. Pah.

   Poista
 10. Kyllä ennen oli ennen ja hyvin oli moni asia peremmin, kuin nytten!
  Mutta ihana kuva susta kanojen keskellä taapertamassa, hi!
  Sä muistat vielä, miltä oikea kananmuna maistui, siksi nykyään kauikki maistuu erilaiselta!
  Joskus sika-nauta jauheliha haisi ihan selvästi sikalalta ja sen jälkeen en sitten ookkaan ostanut sikanautaa, vaan on ostettava nautaa ja paistia, vaikka maksaakin paljon enemmän!
  Mutta joskus kun oikein ajattelee asiaa, niin toi on kyllä ihan totta, mitä Roz tossa edellä kertoikin, että johtuukohan tää kaikki vaan ihmisen ahneudelta saada aina enemmän ja enemmän voittoa, ajattelematta lainkaan sitä kanaa, mikä on elävä ja tunteva olento!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikään kuin inhimillisyys olisi katoamassa. Tyystin. Se on surullista.

   Poista
 11. Tottakai kananmunat maistuivat silloin mainioilta. Muistan miten eräänä pääsiäisenä sain luvan syödä niitä niin paljon kuin halusin. Söin 7 kananmunaa!Halusin isompana perustaa kanalan jos voittaisin miljoonan veikkauksesssa. En saanut miljoonaa, joten ei mulla ole kanalaakaan. Mutta mistä sen koskaan tietää mitä elämä tarjoaa?

  VastaaPoista
 12. Oi niitä aikoja! Minusta oli muksuna mukavaa seurailla kanojen touhuja ulkona, mutta kukkoja pelkäsin! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kukot saattoivat joskus hyökkäillä!

   Poista
 13. Tottakai oli maistuvia, noo ehkä viimeiset kaksi oli jo liikaa;o))

  VastaaPoista
 14. Miten mainiosti sanailtu, ja herttaisesti kuvattu! Voi mitä nostalgiaa tuo kuva tuo mieleen. Tuolla tavalla meijänkin mummolassa nousi navetanvintille puuluiska, siitä ajettiin heinät sisään. Ja mummon kanaset hyppivät pitkään vapaina, kunnes... en muista mistä syystä niille rakennettiin sitten verkkoaidattu pikku piha, vissiin siksi että mummo kyllästyi siihen munan piilotus -leikkiin, kun kanat kävivät munimassa minne sattuu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kutis!!
   Varmaan aika tyypillistä tuon ajan navetta-arkkitehtuuria:D Hihii, munanpiilotusleikkiä kanojen kanssa!! Saisipa vanhan ajan edes pieneksi hetkeksi takaisin, voisi vähän hurmostella..... "...mummo kanasensa niitylle ajoi ja pienet kanaset ne hyppeli..."

   Poista
 15. Oikean vapaan kanan munat maistuvat koppakuoriaisilta ja heinäsirkoilta ;) ainakin kesällä.

  VastaaPoista
 16. Olet oikeassa, maut makuina. Koppiksen makuisia kanamunia en ole kai ikinä maistanut mutta pitkän odotuksen jälkeen rospuutto päättyi ja pääsin eilen maistelemaan madekalan munia, ne maistuivat aikas paljon kalalle mutteivät yhtään kananmunalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Madekeitto on herkkua! Niin on kyllä madekalan munatkin ja sen maksa.Nam! Meikkis vaan pakaste seitiä täällä.....

   Poista
 17. Mikähän siinä, että silloin kun olin lapsi, ei puhuttu vapaan kanan munista - ei tarvinnut korostaa sitä mikä on totta muutenkin. Ja tänään mainostamalla mainostetaan vapaan kanan munia - siksikö että kanojen onni ei ole itsestään selvää. Siitä puhe mistä puute?

  Kuva! Niin ihastuttava. Pikkuinen kiirepakolainen on vapaiden kanojen keskellä onnellinen. Kuva huokuu sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsestään selvää oli asiat aikoinaan. Minä kaipaan niitä aikoja, vaikkei niitä koskaan takaisin saa, niinkuin ei saa lapsuuttaankaan. Vaan ei ole kovin kauaa siitä, kun edellisen mökkipaikkamme naapuri, vakituinen asukas, piti pientä omatarve kanalaa. Siellä kanaset kaakattivat verkkoaidan takana ja kuopsuttivat. Jos hyvin munivat, saimme mekin ostaa oikeita vapaankananmunia. Ja kyllä. Ne olivat maukkaita. Mums.

   Poista
 18. Minä seison jatkuvasti kaupassa munahyllyn edessä miettien, kumpi on tärkeämpää kanalleko vapaus vai minulle luomu, ja kai kanallekin. Samasta pussista, ei kun munasta, en ole molempia löytänyt. Mailta varmaan saisi, kun käymme äitiä katsomassa, mutta ei niin pientä määrää kehtaa mennä kyselemään. Suurta määrää ei taas vaarin kolesteroli kestä.
  Oi noita aikoja! Meilläkin oli muutama kana ja muistan hakanneeni munankuoria pieniksi, koska niitä annettiin kanoille takaisin, että kuori olisi vahva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, minäkin muistan tuon munankuorien muuskaamisen! Kalkkiahan ne kanat niistä saivat. Oikeaa kierrätystä!
   Parhaan makuiset munat olen nykypäivänä löytänyt Hakaniemen hallista, irtomyynnistä.

   Poista